Вибір водостічної системи для даху та правила встановки

Водостік на даху має бути обов’язково. Без нього не буде повноцінного стоку опадів, виникає ризик обвалення покрівлі.

Але встановлювати його потрібно за правилами. Недостатньо погуглити «водостічна система ціна» і купити варіант, що сподобався, потрібно дотримуватися всіх вимог.

Як вибрати водосток

Існує два основні різновиди водостічних систем. Вся різниця у матеріалі. У кожного свої плюси та мінуси. Пластикові водостоки легкі, дешеві, не бояться корозії. Виглядають цілком непогано. Лотки з якісної нержавіючої сталі з порошковим покриттям довговічніші, але можуть гриміти. Зате не горять, легко встановлюються та прості у догляді.

Пластик чи метал? Вибір не такий очевидний, як здається. Сучасні полімерні вироби не поступаються металевим як. Тож це більше питання особистих уподобань та обраної стилістики. Головне, щоб водосток було зроблено якісно.

Загалом питання стилістики — головне при виборі водостічної системи. Вона має поєднуватися із зовнішнім виглядом будинку. Зазвичай колір підбирають під покрівлю.

Як встановлювати водосток

Монтувати конструкцію краще в суху погоду, адже це робиться ще до укладання покрівлі, і дерев’яна основа може постраждати. Інакше встановити водосток буде складніше. Лотки кріплять безпосередньо до крокв або до решетування. Якщо вибрали пластик, доведеться дочекатися літа: встановлювати його при температурі нижче 5 °C не можна, адже матеріал стане крихким.

Жолоби розміщують з невеликим ухилом у бік ринв. Градус визначається індивідуально та залежить від особливостей даху. Ухил необхідний природного стоку води.

Кріплення для лотків повинні знаходитись на однаковій відстані один від одного. Регламентується та відстань до краю: не більше 20 сантиметрів. Потрібно брати якісні кріплення, інакше вони просто не витримають ваги заповнених жолобів.

Водостічна труба повинна бути достатньою довжини, щоб вода, що падає по ній, не розбризкувалася на всі боки, а мирно витікала в зливу. Зрозуміло, це означає, що прикрита решітками зливова каналізація є. Повинна бути і дренована вимощення навколо будинку.

Загалом під водостісну систему потрібен повноцінний проект. Адже потрібно розрахувати навантаження, визначити діаметр ринв і їх кількість. Якщо на єдину трубу припадає забагато жолобів, вона не витримає навантаження і відвалиться. Доведеться робити дорогий ремонт.

Поделиться: