Сонячна автономна станція: чи виправдане її встановлення

Який термін окупності мають промислові сонячні електростанції — розрахунок показує, що при роботі на компенсацію власного споживання він становитиме від 3 до 3,5 років, а ось для автономної станції він значно більший

Якщо оцінювати термін окупності промислових сонячних електростанцій, розрахунок показує, що при роботі на власне споживання (за нинішніх тарифів для комерційних споживачів) він становитиме приблизно 3-3,5 роки. Якщо взяти автономну сонячну електростанцію, термін повернення інвестицій різко збільшується — це пов’язане з особливостями устаткування, що буде використовуватись.

Промислові сонячні електростанції: розрахунок для СЕС 30 кВт

Головні витрати при встановленні автономної сонячної електростанції пов’язані із закупівлею акумуляторної групи — на систему накопичення та зберігання енергії потрібно витратити до 70% від усього виділеного бюджету. Але на цьому витрати не закінчаться, адже вже за 7-8 років доведеться повністю міняти акумулятори, які вироблять свій ресурс. Оскільки сучасні сонячні панелі мають термін експлуатації щонайменше 30 років, то всього доведеться провести близько 3 закупівель акумуляторів. У результаті термін окупності автономної сонячної електростанції становить близько 15 років. Крім того, вартість автономної СЕС зросте через необхідність придбання дорогого інвертора, який забезпечить перетворення струму з дуже стійкою частотою. Тому популярність автономних сонячних станцій зросте тоді, коли на ринку з’являться дешеві акумуляторні батареї великої місткості.

Мережева сонячна електростанція дешевша, але вона має один істотний недолік — вона може генерувати електроенергію лише за наявності зовнішньої електромережі. Навіть підключення зовнішнього генератора (бензинового чи дизельного) не рятує — станція не працюватиме. Але при цьому вона може значно зменшити витрати підприємства за оплату електроенергії.

Розглянемо приклад — мережева сонячна електростанція 30 кВт під ключ, ціна для Закарпаття складатиме приблизно 600 тисяч гривень. Що в результаті отримає власник:

  • Щомісяця СЕС дозволить заощадити до 15500 гривень шляхом використання електроенергії власної генерації.
  • За рік — сума економії складе близько 184 000 тисяч гривень.
  • Термін окупності станції — приблизно 3,2 роки.
  • За 30 років роботи мережева сонячна електростанція принесе своєму власнику прибуток у районі 6,3 млн гривень.

Слід розуміти, що наведені розрахунки — усереднені, можуть змінюватися залежно від обраного устаткування, способу монтажу сонячної електростанції — дахова чи наземна та інших чинників. Установка сонячної автономної станції rayton.com.ua виправдана в тому випадку, чи немає можливості підключення до зовнішньої енергосистеми, наприклад, якщо це туристичний об’єкт. Інший варіант — коли необхідно забезпечити роботу критично важливих елементів виробництва, зупинка яких може призвести до дуже суттєвих збитків.

Поделиться: