Подробиці про стінові панелі для сучасного декору квартир

Стінові панелі – вже звичний оздоблювальний матеріал. Ними закривають стіни зсередини та зовні. Найчастіше зсередини: для зовнішнього оздоблення можна знайти і більш стійкі варіанти, а ось кімнату панелі перетворюють на справжній дизайнерський інтер’єр.

Видів цих виробів, щоб отримати сучасний інтерʼєр, багато, і в кожного свої особливості та плюси.

Види

За розміром та формою панелі поділяються на три типи:

  • плитки квадратні чи прямокутні, часто імітують дерево чи камінь. Щодо невеликі. З’єднуються замками та підходять для мозаїки;
  • рейки витягнуті, нагадують чотириметрові дошки. З’єднуються пазогребневым способом і добре розширюють приміщення;
  • листи мають ширину в два з половиною метри і борються на клей. Стіна для них має бути ідеально рівною, може знадобитися невеликий ремонт.

З яких матеріалів роблять стінові панелі?

Екологічне, безпечне та затишне дерево. Такі панелі добре виглядають і покриті захисною від шкідників, води, грибка. Панелі з цільного дерева дорогі, тому багато виробників роблять з цінних порід тільки верхній шар. Підстава дешевша.

МДФ. Це подрібнена деревина, з’єднана лігніном — матеріалом рослинного походження. Панелі безпечні як дерево, але меншою мірою бояться води. Бувають ламінованими, пофарбованими та шпонованими (зверху натуральна дерев’яна дошка).

ДСП та ДВП. Дешеві, але небезпечні: до складу входить фенольна смола. Для житлових приміщень найкраще не використовувати.

Гіпсовініл. Основа зроблена з гіпсу, а зверху вініловий шар. Цей шар можна мити, але вода руйнує гіпсову основу, тому для вологих приміщень гіпсовінілу не підійде.

Також зустрічаються панелі зі скла, бамбука, пробки, алюмінію, ПВХ та багатьох інших матеріалів. Вище перераховані лише основні.

Застосування

Дерев’яні та шпоновані панелі не варто розміщувати у вологих приміщеннях. Вони добре підійдуть для кабінету, спальні, вітальні, передпокою. Те саме можна сказати про гіпсовініл. МДФ панелі універсальні. ДСП розміщувати в житлових кімнатах не можна, тому краще використовувати такі панелі для передпокою, комори, балкона, вбиральні.

Поговоримо докладніше про естетичні властивості. Якщо дивитися більше інформації на Luxdim, видно, що палітра кольорів найширша у МДФ. ДСП також тішить відтінками, але небезпека не дозволяє застосовувати плити так широко. А ось різні фактури та кольори МДФ можна сміливо міксувати один з одним. Втім, вініл теж дуже різний та цікавий.

Краще не зациклюватись і не покривати панелями стіни цілком. Більш вигідне з дизайнерської точки зору рішення — акцентна стіна, ніша, панно. У спальні така деталь знаходиться за узголів’ям. Експериментувати можна і з укладанням, створюючи абстрактні та геометричні візерунки.

Поделиться: