Ламінат 33 класу і його характеристики

У світі підлогових покриттів ламінат 33 клас вважається продуктом номер один. Він має одні з найкращих експлуатаційних характеристик і є абсолютним лідером продажів ламінованих підлогових покриттів.

У цій статті експерти розібрали експлуатаційні здібності ламінату 33 класу, щоб вам було легко ухвалити рішення про покупку.

Що таке ламінат 33 класу?

Будь-яке підлогове покриття має свій клас зносостійкості. Це стосується і ламінату. Клас являє собою двозначне число, де перша цифра цього числа позначає вид приміщення:

  • побутові (20-ті класи);
  • громадські (30-ті класи);
  • виробничі (40-ві класи).

Друга цифра позначає ступінь навантаження на покриття:

  • низький (21, 31, 41 класи);
  • середній (22, 32, 42 класи);
  • високий (23, 33, 43 класи);
  • дуже високий (34 клас).

Ламінат сьогодні випускають переважно у 30-х класах. Рідко, але все ж таки зустрічаються на ринку ламіновані покриття для підлоги 20-х класів (здебільшого в будівельних гіпермаркетах). У 40-х класах випуск ламінату неможливий, оскільки для відповідності заявленій міцності, планки довелося б зробити дуже товстими, що зробило б укладання покриття технічно неможливим.

  • 31-й клас ламінату призначений для побутового використання. Ми радимо стелити його в кімнатах з невисоким ступенем навантаження: спальнях, дитячих, гардеробних.
  • 32-й клас рекомендуємо використовувати в кімнатах із вищою прохідністю: у передпокої, на кухні, в коридорі. Ламінат 32-го класу підходить також для офісних приміщень з невеликою прохідністю.
  • 33-й клас ламінату здатний витримувати більш серйозні навантаження, оскільки створений спеціально для громадських, офісних і промислових приміщень.
  • 34-й клас ламінату має ще більшу стійкість до стирання. Завдяки особливій міцності його навіть називають спортивним покриттям.

Таким чином, ламінат 33 класу створений переважно для приміщень з високим ступенем навантаження, де кількість людей за день буде досить великою: офісів, магазинів, супермаркетів, торговельних центрів, кафе, шкіл, лікарень, адміністративних будівель і навіть виробничих приміщень і спортзалів. Але незважаючи на те, що ламінат 33-го класу призначений головним чином для приміщень з підвищеним навантаженням на підлогу, використовувати його можна і в домашніх умовах. Термін служби такого ламінату при дотриманні зазначених в інструкції умов експлуатації практично необмежений. Швидше, вам самим захочеться змінити обстановку і зробити ремонт, ніж протреться або зіпсується ламінат 33-го класу зносостійкості.

Технічні характеристики ламінату 33 класу

Хоч ламінат 33 класу і здатний залишатися в бездоганному стані десятки років, проте термін його служби багато в чому визначають тип приміщення і ступінь впливу. У звичайній квартирі за правильних умов експлуатації він може пролежати 20 років, у комерційних приміщеннях — не менше 12-ти років.

Товщина ламінату 33 класу може варіюватися від 8-ми до 14 мм. Для домашнього використання досить обмежитися товщиною 8-10 мм, для комерційних приміщень підійдуть ламелі товщиною від 10-ти до 14-ти мм. Найбільшим попитом користуються покриття універсальної товщини від 10-ти до 13-ти мм. Їх можна використовувати і в комерційних цілях, і в побутових. Товста дошка має низку переваг: вона не така гучна, як тонка, краще зберігає тепло, у неї підвищений запас міцності. На іншій чаші терезів є мінус: з міцністю підвищується і ціна.

Середня товщина захисного шару ламінату 33 класу коливається в межах 0,2 — 0,4 мм, але не більше 1 мм.

Ламінат 33 класу має найвищий показник табер-тесту AC5. Покриття витримує понад 6500 обертів абразивного диска до появи перших потертостей на декоративному шарі.

Опірність до ударних навантажень 33-го класу ламінату відповідає показнику ударостійкості IC-3. Це один із найвищих показників. У разі якщо на ламінат впаде предмет вагою трохи більше 20-ти кг, покриття залишиться цілим. Йому не страшні ні гострі шпильки підборів, ні гострі ніжки дивана. Навіть серйозні удари важкими предметами, швидше за все, не завдадуть ламінату непоправних ушкоджень. Ламінат із показником ударостійкості IC-3 має хорошу товщину до 14 мм, що дає змогу легко переносити великі навантаження.

Коефіцієнт вологопоглинання у ламінаті 33-го класу становить менше 8%, що вважається досить низьким показником порівняно з ламінатом 31-го і 32-го класів. Якщо говорити предметно і уявити наочно, то 12-міліметровий ламінат після 24-годинного контакту з водою збільшиться на 0,96 мм. За такого коефіцієнта матеріал добре переносить вологе прибирання і майже не вбирає вологу із зовнішнього середовища, але для приміщень із високою вологістю ми його використовувати все-таки не рекомендуємо. В іншому разі можна сильно скоротити термін його експлуатації.

Ламінат 33 класу має високу термостійкість +27 градусів до прямого нагріву, має замок посиленої конструкції типу click з вологовідштовхувальним просоченням.

Ламінат 33 класу має різні параметри:

  • мінімальний розмір 40-60 см завдовжки і такий самий завширшки, ламінат, що імітує плитку або камінь, використовується вкрай рідко;
  • класичний середній розмір 60-100 см в довжину ламінат використовуються для побутових приміщень і невеликих офісів;
  • великий 120-145 см завдовжки ламінат зустрічається у великих комерційних приміщеннях, така довжина дозволяє значно скоротити час укладання, коли меншою кількістю планок можна покрити більшу площу;
  • максимально довгий ламінат до 245-ти см в довжину використовуються тільки на великих промислових об’єктах.

Висновки

У купівельні фаворити ламінат 33-го класу вивели його експлуатаційні здібності. Це одне з найбільш витривалих і довгоживучих ламінованих підлогових покриттів. Названі характеристики дають змогу стелити покриття не тільки в кімнатах з великою прохідністю, а й на промислових об’єктах із серйозним навантаженням на покриття.

Серед покриттів інших класів ламінат 33-го класу поступається тільки рідкісному 34-му класу. Завдяки високій міцності і зносостійкості ламінат 33-го класу навіть при порушенні умов експлуатації прослужить не менше 6-ти років і не втратить свого привабливого зовнішнього вигляду. У квартирі при дотриманні умов експлуатації таке покриття служить не менше двох десятків років. З цієї причини імениті бренди дають довічну гарантію на ламінат 33-го класу.

Поделиться: