Автомобільні акумулятори: різновиди та як обирати

Акумулятор-найважливіший елемент в конструкції будь-якого автомобіля. Адже саме він служить джерелом енергії, яка необхідна для функціонування авто.

АКБ потребує періодичної заміни і поставитися до даного питання потрібно дуже уважно. Щоб підібрати надійні акумулятори Львів, слід вивчити наявні в продажу види АКБ і їх особливості.

Вид

Прийнято класифікувати АКБ на окремі види в залежності від складу електродів і типу електроліту:

  1. Сурм’янисті АКБ почали використовуватися досить давно. Свинцеві пластини в такому акумуляторі містять деяку кількість сурми, яка необхідна для підвищення їх міцності. При використанні такого акумулятора необхідно регулярно перевіряти кількість електроліту і при необхідності додавати відсутній обсяг дистильованої води. При відсутності своєчасного обслуговування сурм’янистий АКБ може прийти в непридатність. Плюсами таких АКБ вважаються доступна ціна і невибагливість.
  2. Малосурьмяністие АКБ містять меншу кількість сурми. Відповідно рідина в них википає не настільки швидко і контролювати її рівень можна трохи рідше. Акумулятори даного типу недорогі, підходять для різних моделей авто, не страждають від перепадів напруги, порівняно довго утримують заряд при зберіганні.
  3. Кальцієвими називають АКБ, в складі яких присутні електроди з кальцієвим покриттям. Такі акумулятори є необслуговуваними, тобто не вимагають регулярних перевірок і доливання рідини. Плюси таких АКБ: збільшена енергоємність, мінімальний рівень саморозряду.
  4. Гібридні АКБ є втіленням достоїнств кальцієвих і сурм’янистих елементів. Покриття сурмою використовується для позитивних електродів, а кальцієм – для негативних. Доливати рідину в такі АКБ доводиться приблизно кожні півроку. Мають стійкість до глибокого розряду, перезаряду і перепадів напруги.
  5. Гелеві АКБ названі так з тієї причини, що електроліт в них присутній у вигляді гелю. Завдяки такій консистенції, зводиться до нуля ймовірність протікання. Для таких АКБ характерний дуже тривалий термін експлуатації (більше 10 років), повільна розрядка і швидка зарядка. Через високу вартість такі АКБ використовують, як правило, лише на авто преміум-класу. Такі акумулятори надзвичайно чутливі до перепадів напруги, тому підходять для авто зі стабільними електромережами.
Поделиться: