На що українці можуть розраховувати після відкриття ринку землі в 2021 році?

Ухвалений нещодавно закон про відкриття ринку землі в Україні офіційно вступає в дію 1 липня 2021.

Багато приватних власників земельних ділянок чекали на нього понад 30 років, щоб отримати можливість розпоряджатися майном на власний розсуд. Але думки про його якість та прописані важелі безпеки у профільних експертів розділилися.

До його вступу в силу в країні діяв офіційний мораторій на будь-які комерційні операції з землею. Однак закон не забороняє користуватися землею сільськогосподарського призначення в рамках підписаної довгострокової оренди. Також нормативно-правова база передбачає можливість зміни цільового призначення ділянки. В рамках даної статті ми розберемо особливості прийнятого закону. Якщо ж вас цікавить на продаж землі ціна, ви можете перейти по посиланню і ознайомитися із запропонованими даними.

На що українці можуть розраховувати після відкриття ринку землі?

Фізичні або юридичні особи зможуть отримати право власності на сільськогосподарські земельні ділянки. Це ключова особливість даного закону. У ньому також прописано, що купити землю в Україні зможуть:

  • громадяни України (фізичні особи, які не підприємці);
  • юридичні особи України, які також є громадянами України;
  • локальні територіальні громади;
  • держава України;
  • банківські установи, але тільки в тому випадку, якщо отримання прав на ділянку ґрунтується на його стягнення — подібні проблемні земельні ділянки вилучаються банками тільки в рамках проведених земельних торгів.

Чи можуть купити землю в Україні іноземні громадяни?

Можливість покупки земельної ділянки в Україні громадянами інших держав відноситься до числа найбільших проблем та суперечок, пов’язаних з новим законом. Як в процесі прийняття, так й по теперішній момент, аспект обговорюють самі народні депутати та профільні експерти.

Вирішення цього питання прийнято нормативно-правовий акт делегує на народ. Зокрема, рішення про можливість купівлі землі іноземними громадянами буде прийнято на всеукраїнському референдумі. У разі, якщо громадяни проголосують за, будь-який іностраний громадянин зможе купити ділянку в країні. Але його площа та супутні аспекти будуть прописуватися окремо.

Більше конкретики та точних цифр можна дізнатися, безпосередньо вивчивши закон про ринок землі, або звернувшись до юриста за консультацією. Закон ви знайдете на офіційному сайті Верховної ради або профільних ресурсах.

Поделиться: